Edebiyatımızın, dilimizin anıt eserlerinden Mehmet Âkif’in şiir kitabı Safahat, aradan geçen yüz yıla yakın zamandan beri gündemimizde. Safahat, Türkiye’de en çok basılan ve neredeyse her evde bulunan bir kitap.
Genç Safahat için büyük Safahat kitabının özü diyebileceğimiz şiirler seçildi. Bunların önemli bir kısmı bugün de gençler tarafından kolaylıkla anlaşılabilecek şiirler. Zor anlaşılacağı tahmin edilen önemli şiirlerden ise bazı bölümler kitaba alındı. Kitaptaki şiirlerin hiçbiri sadeleştirilerek verilmemiş, gençlerin sözlüğe bakarak zaman kaybetmemesi için, anlaşılamayan kelimelerin manaları şiirin yanına konulmuş. Genç şiiri okurken, gözünü kaldırmadan, anlamadığı kelimenin mânâsını görebiliyor. Böylece okumada bir kesintiye yol açılmıyor. Genç safahat, aynı zamanda ortaöğretim çağındaki gençlerimizin ilgisini çekecek resimlerle süslenmiş. Kitaptaki çizgiler Erhan Dündar imzasını taşıyor.
Genç Safahat’ı yayına hazırlayan D. Mehmet Doğan, kitabın hazırlanma amacını şöyle açıklıyor: “Mehmed Âkif’in bizim için çok önemli olan eserini ve şiirini sadeleştirerek, düzyazıya çevirerek gençlerimize okutmak istemedik. Gençlerin Mehmed Âkif’in şiirinin tadına varmalarını önemsedik. Şiiri okurken, dikkatin dağılmaması için kelime açıklamalarını hemen mısraların yanına koyduk. Genç Safahat’ın, Safahat’ın mutlaka okunması gereken bir kitap olduğu düşüncesini gençlerimizin zihnine yerleştireceğini umuyoruz.”
Gençlerin Genç Safahat’ı okumaya başlayınca, ellerinde hoşlarına giden bir kitap olacağını söyleyen Doğan, sonuna kadar okuduklarında ise Safahat’ın bütün metnini okumak için bir istek uyanacağını ifade ediyor. Gençler üzerinde yaptıkları denemelerin, böyle bir sonuca ulaşabileceklerinin örneklerini ortaya koyduğunu belirten Doğan, “Safahat’ın çok sayıda baskısını piyasada bulmak mümkün. Çeşitli ebatlarda yayınlanan Safahat’lar rağbet görmeye devam ediyor. Bu ilgiyi okumaya dönüştürme konusundaki irade son yıllarda iyice zayıfladı. Biz de özellikle gençlerin bu kitaba yeniden yönelmeleri için böyle bir çalışma yaptık.” ifadelerini kullanıyor.